5 Şubat 2011 Cumartesi

DEĞERLİ TAŞLAR NEDİR

Zümrüt, Yakut, Safir ve Yarı Değerli Taşlar
Pırlantalı takılarda, pırlantanın yanında çok sayıda renkli taş da kullanılmaktadır. Bu taşlardan, doğal ve değerli olanların başında; zümrüt, yakut ve safir gelir.

Zümrüt, yeşil ve yeşilin farklı tonlarında bir taştır. Diğer taşlara nazaran son derece yumuşak bir taştır. İçinde genellikle yoğun izler, çizgiler, damarlar barındırır. Yakut, genellikle kırmızı, bazen pembe tonlarında bir mücevher taşıdır. Safir ise daha çok lacivert renkli olanı kullanılsa da; doğada, birçok renkte bulunabilen bir taştır. Yeşil, sarı, turuncu, kırmızı ve pembe gibi renklerde safirler mevcuttur.

Bahsettiğimiz bu taşların dışında kalan taşlar, “yarı değerli taş” olarak isimlendirilmiştir. Fakat diğer taşları aratmayacak kadar maddi değere sahip olanları da yok değildir. Yarı değerli taşlardan, çoğunlukla; blue topaz açık mavi, ametist mor, sitrin sarı-turuncu, peridot ise açık yeşil renktedir. Turmalin ise genellikle yeşil ve pembe olmak üzere farklı renklerde bulunabilmektedir. Bunlar en çok kullanılan yarı değerli taşlardır. Bu taşların dışında; farklı zevklere hitap edecek renk ve değere sahip bir çok mücevher taşı bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder